Україна, м. Запоріжжя

RU
UA

Корисні новини

Назад

Чи потрібно узаконювати перепланування у квартирі?

Компанія demontag.zp.ua може допомогти з переплануванням квартири та підготовкою всіх потрібних документів для узаконення.

Узаконення будь-яких змін на житловій або нежитловій площі може зайняти велику кількість Вашого часу, засобів та нервів. Але які можуть бути наслідки,  якщо цього не зробити? Процес це непростий, але компанія "demontag.zp.ua" допоможе Вам з переплануванням квартири та всіма документами та зможе розв'язати цю проблему.

У грудні 2017 року Кабінет Міністрів вніс зміни до правил перепланування та переобладнання житлових чи нежитлових приміщень. Раніше для перепланування був потрібний дозвіл Державної архітектурно-будівельної інспекції, а зараз можна проводити її без дозволу, якщо це не стосується втручання в несучі конструкції. Отже, спочатку нам потрібно розібратися, що таке перепланування у квартирі.

Перепланування – це комплекс ремонтно-будівельних робіт, які спрямовані на зміну характеристик об'єкта (нерухомості) вже після того, як будинок збудовано. Інакше кажучи, всі зміни, які були зроблені після того, як будинок збудували та здали мешканцям, вважаються переплануванням. Підготовка документів займає від 2 до 4 тижнів.
Переобладнання – це зміна структури інженерного обладнання всередині квартири: встановлення індивідуального опалення, перенесення системи опалення, сантехнічних та газових приладів, облаштування вентиляційних каналів у санвузлах та кухнях.

Є також реконструкція - це коли відбувається зміна в інженерних системах, несучих конструкціях та фасаді за нормативно-технічними вимогами. Підготовка документів на реконструкцію триває приблизно від 1 до 4 місяців.

Як відбувається сам процес узаконення перепланування чи реконструкції?

Для початку Вам слід підготувати проєкт перепланування, але якщо зміни невеликі, тоді цього не потрібно, але сказати Вам це зможе тільки архітектор, інженер БТІ або юрист. Після перепланування можуть змінитись основні параметри об'єкта, найчастіше це стосується корисної площі квартири – це загальна площа без урахування балконів та лоджій.
Після того, як Ви провели роботи з перепланування, наприклад, вирізали отвір у несучій стіні, Вам потрібно внести ці зміни до технічного паспорта житла (об'єкта). Вам потрібно запросити інспектора (інженера) БТІ з інвентаризації, який має сертифікат, що дає право проводити заміри площі.
Далі потрібно, щоб він виготовив Вам новий техпаспорт із внесеними туди змінами у Вашому житлі та дав висновок про відсутність дій щодо перепланування. Після того як техпаспорт та довідка (висновок) у Вас на руках, Вам потрібно звернутися до нотаріуса або державного реєстратора для внесення змін до Державного реєстру майнових прав.

Якщо Ви цього не зробили, і Вам знадобилося терміново продати квартиру, чого слід очікувати?

Вам важко буде знайти покупця на таке житло, добре було б знизити ціну, щоб покрити витрати на узаконення перепланування, оскільки ці витрати ляжуть на нового покупця.

У чому небезпека придбання квартири з незаконним переплануванням?

Є кілька пунктів, які Ви не зможете узаконити: прибудова балкона на фасаді будинку або знесення несучої стіни без посилення тощо. Тому перед покупкою такого житла проконсультуйтеся зі спеціалістами, які підкажуть Вам: чи можливо узаконити це перепланування.

Отже, які ж наслідки можуть бути, якщо не узаконити перепланування:
1. Ви будете змушені виплатити штраф та узаконити перепланування;
2. Потрібно буде повернути все до початкового стану, Вам випишуть штраф і не узаконять перепланування, а якщо переплануванням було завдано шкоди, то можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

У нашій практиці були випадки, коли до нас зверталися люди та просили виправити ситуацію після проведення робіт з перепланування «швидкими» будівельниками. Виправляти чужі помилки дуже важко, але "demontag.zp.ua" може допомогти й в цьому. В цьому випадку власника змусили повернути квартиру у вихідний стан та сплатити чималий штраф.

Існує багато правил щодо узаконення перепланування в житлових будинках, новобудовах, у будинках, які знаходяться на етапі забудови.
Ви можете звернутися до фахівців
 "demontag .zp.ua" за якісною консультацією.

5 1)
Зателефонувати
Проконсультуватися
>>>